Często w pracy raczymy się wzajemnymi wypiekami. Jedno jest pewne, są w naszych szeregach absolutni mistrzowie cukiernictwa. Aga z mojego biura robi obłędnego kruszańca z leśnymi owocami. Krzychu, nasz dyrektor raz w roku serwuje nam pyszne brownies. Według mojego gustu mistrzowski prym wypieków wiedzie Asia Spychała z biura księgowości. Sernik cudo :-) Sernik marzenie. Rozpływające się pod podniebieniem pokłady serowo-śmietankowej rozkoszy. Asia sprzedała koleżankom przepis, a ja przekazuję go dalej, niech się cieszą wszystkie łasuchy :-)))
Przepis na sernik od Asi
Składniki:
masa serowa:
1,5 kg sera (taki w wiaderkach od Jana)
8 jajek
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
1 szklanka kremówki
1 budyń śmietankowy
olejek śmietankowy (jak kto lubi)
spód:
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki tortowej
Wykonanie:
spód: do niewielkiej miski wbić 2 całe jaja z cukrem i ubijać mikserem, następnie powoli dodać tłuszcz (masa może się zważyć ale nie ma się czym przejmować) tak aby nie było grudek margaryny i dodać mąkę z proszkiem. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 28*40 cm i podpiec w temp. 170 stopni C, ok. 15 min. Wystudzić.
masa serowa: do dużej miski wbić 8 żółtek i dodać 1,5 szklanki cukru (białka zostawić w osobnej misce do późniejszego ubijania). Wszystko to ubić mikserem. Następnie dodawać po trochę margarynę. Gdy masa będzie już pulchna powoli można dodawać ser. W między czasie można dodać budyń i olejek do smaku. Masa serowa powinna być w miarę lejąca. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z 5-8 białek i ubitą z szklanki kremówkę - TEGO JUŻ NIE MIESZAMY MIKSEREM tylko delikatnie dużą łyżką.
Tak przygotowaną masę serową kładziemy na wystudzony spód na 70 min do piekarnika (170 stopni C) Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika na 3-4 godziny, żeby ostygł. Najlepiej blaszkę wykleić papierem do pieczenia ciast .
Ja na wierzch sypię jeszcze kruszonkę, ale to już wg uznania.
Składniki:
masa serowa:
1,5 kg sera (taki w wiaderkach od Jana)
8 jajek
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
1 szklanka kremówki
1 budyń śmietankowy
olejek śmietankowy (jak kto lubi)
spód:
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki tortowej
Wykonanie:
spód: do niewielkiej miski wbić 2 całe jaja z cukrem i ubijać mikserem, następnie powoli dodać tłuszcz (masa może się zważyć ale nie ma się czym przejmować) tak aby nie było grudek margaryny i dodać mąkę z proszkiem. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 28*40 cm i podpiec w temp. 170 stopni C, ok. 15 min. Wystudzić.
masa serowa: do dużej miski wbić 8 żółtek i dodać 1,5 szklanki cukru (białka zostawić w osobnej misce do późniejszego ubijania). Wszystko to ubić mikserem. Następnie dodawać po trochę margarynę. Gdy masa będzie już pulchna powoli można dodawać ser. W między czasie można dodać budyń i olejek do smaku. Masa serowa powinna być w miarę lejąca. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z 5-8 białek i ubitą z szklanki kremówkę - TEGO JUŻ NIE MIESZAMY MIKSEREM tylko delikatnie dużą łyżką.
Tak przygotowaną masę serową kładziemy na wystudzony spód na 70 min do piekarnika (170 stopni C) Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika na 3-4 godziny, żeby ostygł. Najlepiej blaszkę wykleić papierem do pieczenia ciast .
Ja na wierzch sypię jeszcze kruszonkę, ale to już wg uznania.
autor Asia Spychała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz